måndag, november 20, 2006

10 enkla sätt att göra skrivandet till en vana

De flesta som jag jobbar med skriver av lust och ohejdad vana. Men här är några tips för dig som inte riktigt kommit igång ännu!

Översatt (med tillstånd) från "10 Simple Ways to Make Writing a Habit" av skrivarcoachen Cynthia Morris. www.originalimpulse.com

1. Skriv regelbundet i dagboksform. Föresätt dig att skriva ett visst antal sidor ett visst antal dagar. (Jag ska skriva tre sidor om dagen de närmaste två veckorna.) Genom att anteckna dina tankar, idéer och vad som inspirerar dig kommer du att utveckla ett starkare band till dina känslor och din kreativitet.

2. Skriv ner dina skrivarmål för månaden/veckan/dagen. Genom att ha dina förväntningar framför dig vet du när/om du uppnår dem.

3. Snabbskriv och flödesskriv. Skriv på tid (10 eller 15 minuter) och skriv ner allt du vet om ett givet ämne (jordnötssmör, astronauter, att ljuga - vad som helst!) Eller skriv korta stycken om vad du ser/hör/luktar just nu. Detta sätt att skriva är snabbt och grovt, menat som en övning och behöver inte bli perfekt.

4. Gå med i en skrivarcirkel eller ta en skrivarkurs. Det är ensamt att skriva. Dina föresatser kan förstärkas när du lär från och delar med andra. I en kurs eller cirkel kan du lära dig hantverket och styra upp ditt skrivarprojekt.

5. Skriv ner dina drömmar. Ha en anteckningsbok vid sängen anteckna dina drömmar och de vilda tankar som dyker upp precis innan du somnar eller innan du vaknar. Vårt undermedvetande kan leda oss vidare om vi stannar upp för att lyssna. Många framgångsrika författare hävdar att deras drömmar är ovärderliga för deras skrivande.

6. Fånga dina briljanta tankar. Ha alltid en anteckningsbok med dig. Idéer dyker upp vid oväntade tillfällen. Ibland poppar ord eller fraser upp som du kan få användning av senare. Skriv ner den, även om du inte förstår dem eller vet hur du kommer att använda dem. Musan kommer kanske inte på besök igen.

7. Strunta i TV. Ta en TV-fri vecka eller längre. Att titta på TV är passivt. Att skriva är aktivt. Besluta dig för att vara aktiv den här veckan genom att använda skrivandet som ett sätt att slappna av, varva ner och underhålla dig själv.

8. Läs! Att läsa är det bästa sättet att lära sig skriva. Läs i den genre du vill skriva i och uppmärksamma hur författaren bygger sin historia och hanterar sitt språk. (Mitt tillägg - läs andra genrer också!)

9. Vila från läsandet! Om du ägnar för mycket tid att läsa kan det stå i vägen för ditt skrivande. Låt bli att läsa i en vecka eller längre och se hur det påverkar ditt skrivande.

10. Skriv din dödsruna. Högst 50 ord för att berätta inte bara vad du gjorde i livet utan också vem du var. Använd detta som ett sätt att uttrycka dina värderingar och att beakta viljan att leva efter dem. Det är också ett roligt sätt att föreställa sig vad du vill ha ut av ditt skrivarliv.

1 kommentar:

H sa...

Bra tips... håller med dem... det är bara det där med tiden man inte har... jaja.. vad är en bal på slottet...