söndag, maj 27, 2007

Olika skrivregler

Succéförfattarinnan Lisa Jewell (chicklit med värme och humor) har skrivartips på sin sajt.

Om du skriver för den svenska marknaden ska du strunta i hennes råd om hur man kommaterar vid repliker - det är nämligen tvärtom här. Vi har kommatecknet UTANFÖR citatet, såhär:

"Kom in och sätt dig", sa hon.

Undantaget är om repliken innehåller utropstecken eller frågetecken, då ska det stå innanför citattecknen i repliken, såhär:

"Vill du verkligen det?" frågade han.

Nu kommer förstås den uppmärksamme att säga att den första repliken är ju en uppmaning, då borde den ha ett utropstecken. Men det är inte nödvändigt, det kan snarare störa läsningen. Det skulle fakiskt vara helt OK att skippa frågetecknet i ovanstående replik också eftersom ordet frågade används i anföringen - tydligt nog.

Och om det är en replik som inte har anföring efter avslutar man med utropstecken, frågetecken eller punkt inom repliken, såhär:

"Bara om vi kan prata allvar."

fredag, maj 18, 2007

Författarförströelse

Här kan du läsa en intervju med Michael Connelly, en av mina favoritdeckarförfattare. Sajten den ligger på, Writer´s Break, har för övrigt en del intressanta artiklar om skrivande.

tisdag, maj 15, 2007

Intressant bok om skrivande




Den här var inte så dum! Mindre formalistisk än 1:an (författaren ber faktiskt om ursäkt för en del av de "regler" han försökte inpränta i den första boken som heter "How to write a damn good novel") I denna uppföljare, med tillägget II, ger James N. Frey utrymme för experimenterande med berättarröster och perspektiv, med flera målande exempel. Han avslutar med en uppmaning att undvika de 7 fatala misstag en romanförfattare kan göra:

1. Var inte så försiktig! (ett råd jag ofta har upprepat till "mina" författare.)


2. Försök inte vara höglitterär om du inte behärskar det.


3. Skriv inte bara för ditt ego.


4. Tappa inte förmågan "to re-dream your dream"


5. Tappa inte tron på dig själv


6. Ha inte "fel" livsstil om du ska leva som författare ("byt man", säger han till en kvinna som klagar över att hon inte hinner skriva för hon måste serva maken hela tiden. Klassiker.)


7. Gör inte misstaget att inte skriva!



Och det är förstås det sista rådet allt handlar om. Egentligen. Skriv!


:-)

onsdag, maj 02, 2007

Ledig eller formell stil

Om du skriver skönlitteratur försöker du kanske hålla en ledig och engagerande stil.

Tänk på att användning av ord som vilka, varför, samt, varigenom, då osv. för att binda ihop bisatser gör att texten framstår som formell.