torsdag, september 06, 2007
Sammanslagning
Tack alla som hittat hit och jag hoppas vi fortsättningsvis möts HÄR.
.... rafsar ihop allt i virtuella väskan och smyger runt kanten ...
Bloggande författare
tisdag, september 04, 2007
Bloggutmanad
- När jag gifte mig hade jag sådan hosta att jag knappt kunde säga ja.
- Jag fyller varenda litet hålrum i vårt allt trängre båthem med oskrivna anteckningsböcker (ibland får jag ett ryck och pyntar deras omslag).
- Jag har bott tre år i USA och två år i Italien.
- När jag var 20 år blev jag erbjuden ett jobb som game show hostess på en TV-kanal i New York. Jag tackade nej.
- Jag älskar grottor, häftiga stup, höga höjder - och att simma i gamla kalkstensgruvor.
- Min senaste passion är flamenco - sången, dansen, musiken, handklappandet.
- Jag stalkar Stefan Sundström om jag får syn på honom. Det har hänt två gånger.
- Jag städar bara när det ska komma gäster. Tack och lov gör det det rätt ofta.
söndag, augusti 26, 2007
Var skriver du?
Men, det var omöjligt! Efter ett gott försök var det bara att bulla upp sängkuddarna mot väggen och inta normalt arbetsläge för att få skrivro.
Om jag skriver för hand går det däremot bra överallt - under bussresor, på bullriga fik, på parkbänkar. Helst med något att äta till.
Var skriver du helst och oftast? Rösta här till vänster, och kommentera gärna om du har en egen vana!
Såhär lär en del kända författare ha gjort:
- Ernest Hemingway och Virginia Woolf skrev stående
- Benjamin Franklin skrev i badet
- D H Lawrence skrev naken
- Mark Twain skrev liggande
- Charles Dickens skrev efter att ha promenerat några mil
tisdag, augusti 14, 2007
Fel men rätt?
2:a chansen hette den.
Den gör sig säkert utmärkt i TV-serien om kvinnliga mordklubben (så himla praktiskt att en kvinnlig kriminalkommissaries bästa tjejkompisar är en distriktsåklagare, en kriminalreporter och en rättsläkare och självklart ska också sådana få träffas över en bägare margharitas och fnissa och lösa mord emellanåt. Och det är säkert bara en kulturskillnad som gör att jag reagerar över att en av dem berättar att hon är gravid under ett sånt drinkparty. Skål! Och det är klart att huvudpersonen ska ha en tillgiven bordercollie hemma - hon kommer hem sent, ger hunden mat och sätter på sig pyjamasen... guuuud så praktiskt med en gullig hund som inte behöver gå ut! osv osv...
Men den är som sagt säkert hur bra som helst som TV-serie (nån som har sett den?). Då slipper man höra huvudpersonens supernaiva tankar eller författarens kommentarer för lata läsare - jag har redan bytt bort boken och kan inte citera direkt men det handlar om att först berätta om hur en person reagerar, sedan låta henne göra det i replik och sedan göra ytterligare förklaringar i anföringen. Praktiskt. Själva intrigen är rafflande ...
Liten James Patterson-guide för dig som vill skriva megabestsellers:
- var övertydlig
- skriv för en tolvåring
- skit i logiken
- använd praktiska och förutsägbara karaktärer
Nu sårar jag kanske någon JP-fan - men tipsa gärna om han skrivit några böcker som inte gör att en gammal läsarräv skrattar på fel ställen.
Detta är inte alls ett inlägg i fin&ful-debatten, jag gillar en hel del sk skräplitteratur. Lisa Jewell och Helen Fielding känns i mitt tycke som Nobelkandidater i förhållande till denne herre (men jag har som sagt bara läst EN av hans böcker och måste ju tillstå att den iallafall gjorde mig engagerad :-)
tisdag, juli 31, 2007
Skrivarkittlet
"'Skrivarkittlet' kan sätta igång vid de mest olämpliga tillfällen. Då måste jag bara få det ur mig. Skriver på gamla kvitton och papperslappar som jag hittar i väskan."
Ja, visst kittlar det ibland!
fredag, juli 06, 2007
Resa och skriva
Mer intressant är kanske att de sökte sig från sina vanliga miljöer för en tid. Det är vanligt bland författare, konstnärer och andra skapande själar. Dels för att få nya intryck men kanske framförallt, tror jag, för att få distans till sin verklighet - där kärnan i skapandet finns? - och få nya perspektiv.
Jag tittar längtansfullt på de blommande balkongerna och tänker att där, där skulle jag kunna skriva ...
lördag, juni 09, 2007
Skrivarradio
Små ljudglimtar kan du också få från skrivar- och kreativiterscoachen Cyntia Morris.
onsdag, juni 06, 2007
Att tygla skrivarprocessen
Inför SK2008 testar och utvärderar vi en del programvaror för skrivande och jag har fastnat för ett par stycken själv: Writer's Blocks och MindManager. Båda dessa program saknar helt funktioner för att styra intrigen, utveckla karaktärer, beskriva miljöer etc, de är inriktade på att strukturera tankar. Precis vad jag behöver. Känner du igen dig?
WB använde jag redan till förra årets kalender - såhär kunde det se ut, med färgkodningar för alla olika komponenter som skulle finnas med varje månad - och utan den överblicken hade det blivit knepigt för mig. Jag måste visualisera, tydligen! För romanen känns det inte lika viktigt,där gör jag ett synops och skriver, skriver, skriver... men den nya romanidén har jag gjort snabba stolpar för i MindManager nu så jag kan utveckla tankarna vid tillfälle.
Vill tillägga att jag inte är sponsrad av dessa programvaruleverantörer :-). Vore intressant att veta, har du hittat ett verktyg som passar ditt skrivande?
Och förresten - vill du vara med i Skrivarkalendern 2008? Kolla här!
söndag, maj 27, 2007
Olika skrivregler
Om du skriver för den svenska marknaden ska du strunta i hennes råd om hur man kommaterar vid repliker - det är nämligen tvärtom här. Vi har kommatecknet UTANFÖR citatet, såhär:
"Kom in och sätt dig", sa hon.
Undantaget är om repliken innehåller utropstecken eller frågetecken, då ska det stå innanför citattecknen i repliken, såhär:
"Vill du verkligen det?" frågade han.
Nu kommer förstås den uppmärksamme att säga att den första repliken är ju en uppmaning, då borde den ha ett utropstecken. Men det är inte nödvändigt, det kan snarare störa läsningen. Det skulle fakiskt vara helt OK att skippa frågetecknet i ovanstående replik också eftersom ordet frågade används i anföringen - tydligt nog.
Och om det är en replik som inte har anföring efter avslutar man med utropstecken, frågetecken eller punkt inom repliken, såhär:
"Bara om vi kan prata allvar."
fredag, maj 18, 2007
Författarförströelse
tisdag, maj 15, 2007
Intressant bok om skrivande
Den här var inte så dum! Mindre formalistisk än 1:an (författaren ber faktiskt om ursäkt för en del av de "regler" han försökte inpränta i den första boken som heter "How to write a damn good novel") I denna uppföljare, med tillägget II, ger James N. Frey utrymme för experimenterande med berättarröster och perspektiv, med flera målande exempel. Han avslutar med en uppmaning att undvika de 7 fatala misstag en romanförfattare kan göra:
1. Var inte så försiktig! (ett råd jag ofta har upprepat till "mina" författare.)
2. Försök inte vara höglitterär om du inte behärskar det.
3. Skriv inte bara för ditt ego.
4. Tappa inte förmågan "to re-dream your dream"
5. Tappa inte tron på dig själv
6. Ha inte "fel" livsstil om du ska leva som författare ("byt man", säger han till en kvinna som klagar över att hon inte hinner skriva för hon måste serva maken hela tiden. Klassiker.)
7. Gör inte misstaget att inte skriva!
Och det är förstås det sista rådet allt handlar om. Egentligen. Skriv!
:-)
onsdag, maj 02, 2007
Ledig eller formell stil
Tänk på att användning av ord som vilka, varför, samt, varigenom, då osv. för att binda ihop bisatser gör att texten framstår som formell.
tisdag, april 24, 2007
Skrivaraktiviteter i Sevilla
lördag, april 21, 2007
Skrivarcoachens ordlista - E
Ellips - förkortning eller ofullständighet, markerat med tre punkter (...). Om ett ord avbryts läggs ellipsen direkt efter den sista bokstav som skrivs i ordet. Om en mening avbryts läggs ett mellanslag före ellipsen.
Exempel:
Jag ska bara ...
Jag ska ba...
fredag, april 20, 2007
Skrivartävling
Deu får nästan hela sommaren på dig att skapa en oförglömlig litterär figur.
Senast den 1 augusti vill vi ha ditt bidrag. Författaren till den karaktär som vi fastnar för vinner en romankurs på distans med Ann Ljungberg som handledare.
Vi är jätteglada att ha Elisabet Norin med i juryn. Elisabet är lärare på Skrivarpedagogutbildningenpå Sörängens Folkhögskola i Nässjö. Hon har också hand om skolans skrivarutbildningpå distans. Övriga jurymedlemmar är Skrivarkalenderns Anna-Carin Collin och Ann Ljungberg.
Skicka ditt bidrag till tavling@skrivarkalendern.se och skriv "Min karaktär" i ärenderaden.
torsdag, april 12, 2007
Råd från en legend
Here is a lesson in creative writing. First rule: Do not use semicolons. They are transvestite hermaphrodites representing absolutely nothing. All they do is show you've been to college.
Kurt Vonnegut, ur A Man without a Country
torsdag, april 05, 2007
Sol Stein
Han har också en tynande frågesajt där en del matnyttigt finns. Testa gratis-månads-erbjudandet, det är inte värt att betala för medlemsskap ännu iallafall:
www.firstaidforwriters.com
tisdag, mars 06, 2007
Bra tips från skrivarcirkelledare
tisdag, februari 06, 2007
Skrivarcoachens ordlista - B
Vad är det som gör att en bok blir en bestseller eller får ett fint litteraturpris? Som gör att läsarna längtar efter nästa bok av sin favoritförfattare? Jag tror såhär: oavsett om det handlar om chicklit eller Nobelpristagarromaner är det den känslomässiga upplevelsen som gör boken bra för läsaren. I andra hand kommer storyns genialitet och författarens briljans. Det handlar om att beröra.
Håller du med?
måndag, februari 05, 2007
Skrivarcoachens ordlista - A
Anslaget sätter tonen i början av en text.
Om du t ex skriver en deckare eller thriller ska det förmodligen hända - eller åtminstone antydas - något spännande/otäckt redan på första sidan. Om det gör det, och sedan visar sig att berättelsen är en ljuv kärlekshistoria har du lurat läsarna med ditt anslag. Det bör ge återklang genom texten
söndag, januari 28, 2007
Författarlön?
Jag fick intressanta frågor från en författardrömmare:
- Innan man har släppt sin första bok, när man håller på och skriver den - hur finansierar man sig själv då? Får man nåt "starta" bidrag eller dylikt?
- Vad tjänar en normal författare?
- Kan man leva på att vara en författare, eller ska man ha det som hobby i början?
- Får man nån slags lön nånstans ifrån när man är etablerad?
Att få någon typ av bidrag under tiden man skriver sin första bok är mycket svårt. Det kan möjligen fungera om man får ett förskott för att skriva en fackbok, särskilt om du är specialist inom ett ämnesområde, men för en roman är det svårare. De flesta begynnande författare har ett "vanligt" arbete parallellt med skrivandet och tar kanske tjänstledigt några månader för den mest intensiva skrivarperioden.
När du väl blivit antagen av förlag får du royalty eller del av vinsten för boken. Om det inte blir en hejdundrande försäljningssucce trycks den bara i 1500-3000 ex. Ett högt arvode skulle vara ca 50 kr per bok, ett mer normalt ca 25 kr. Men detta kan variera väldigt från förlag till förlag. Räkna inte med att kunna leva på intäkterna efter en vanlig debut...
När du gett ut 2 böcker kan du ansöka om medlemsskap i Författarförbundet och när du väl kommit in finns möjlighet att söka stipendium som det i bästa fall går att leva på ett år eller två.